Primers auxilis

31/03/2015

Gossos

* Els animals amb dolor intens i/o por s’han de manipular amb precaució ja que poden respondre amb agressivitat (millor posar un morrió o llaç en la boca, només durant la manipulació).
* Els següents consells no són un tractament complert, només serveixen per reduir els riscos de la urgència fins que l’animal rebi atenció veterinària el més ràpid possible.

INTOXICACIONS MES FREQUENTS:

* AIGUA AMB LLEIXIU: poden veure aigua directament de la galleda de fregar. L’animal no voldrà menjar, ni obrir la boca per dolor. L’alè fa mal olor (a clor) i pot tenir úlceres en la mucosa. Donar llet per reduir l’acidès.
En la resta d’intoxicacions, si estem segurs de que ha ingerit un tòxic i fa menys de dues hores (encara no s’ha absorvit gaire i no hi han símptomes generals) convè provocar el vómit: posar dues cullerades de sal en la boca i mantenir-la tancada uns segons; començarà a fer bromera, arcades i possiblement vomitarà. Aquest procediment té els seus riscos (deglució desviada).
Portar l’envàs del tòxic al veterinari.
* RATICIDES: per ingestió directa del verí o bé, cadàvers d’animals intoxicats. Donen hemorràgies.
* INSECTICIDES, ANTIPARASITARIS…( collars antiparasitaris, verins per formigues, cargols…). Acostumen a provocar signes nerviosos: bromera, tics musculars, convulsions… En cas de que sigui una intoxicacio a través de la pell ( a les poques hores d’haber aplicat algun antiparasitari), convè netejar generosament a l’animal, vigilant que desprès no agafi hipotèrmia.
* HAIXIX: somnolència, hipotermia, moviments estranys… Mantenir despert i calent.
* MEDICAMENTS: portar la capsa al veterinari.

HEMORRAGIES:
* Per ferides: intentar ajuntar el teixit lesionat i fer pressió directa amb un drap; si s’empapa, no retirar, afegir més drap i presionar més fort. També es pot fer pressió indirecta per reduir el fluxe sanguini, però és necessari conèixer l’anatomia canina: per lesions en extremitats anteriors, pressionar en l’axila; en extremitats posteriors,
pressionar la cara interna de la cuixa…a més de fer pressió directa.
* Sense causa traumàtica: vómits, orina, orificis nasals…es dóna per problemes de coagulació: per intoxicacions,
malalties infeccioses, hereditaries…Evitar situacions de risc de ferides i fer un exàmen veterinari a fons.

XOC DE CALOR:
* Durant els mesos de calor, prohibit deixar cap animal dins del cotxe encara que estigui a la sombra, ni en terrasses sense coberts frescos ni fer-los correr amb el morrió posat. L’animal estarà ajagut, amb respiració ràpida, asfíxia i molt calent. S’ha de portar en un lloc fresc i refredar lentament (aigua en axiles, coll, ingle…o embolicar amb una tovallola mullada) i trasladar urgentment a un veterinari per tractar el xoc.

FRACTURES:
* Per caigudes, mossegades, atropellaments…Transportar sense moviments innecessaris al veterinari: fer servir
transportins, camilles (manta o tovallola) + cotxe per evitar que la fractura es bellugui.

ASFÍXIA:
* A vegades milloren amb aire corrent i fresc; evitar estressar l’animal per no empitjorar l’ansietat i asf’ixia.

CONVULSIONS:
* Evitar que es lesioni amb les caigudes o cops (aguantar la cara, posar coixins…). Observar cóm és la convulsió per poder-la explicar al veterinari: durada, si hi ha hagut un estímul previ, quins moviments fa… Convè fer una revisió neurològica per descobrir la causa.

 

Gats

* Els animals amb dolor intens i/o por s’han de manipular amb precaució ja que poden respondre amb agressivitat o escapar-se (millor posar-los dins d’un transportí).
* Els següents consells no són un tractament complert, només serveixen per reduir els riscos de la urgència fins que l’animal rebi atenció veterinària el més ràpid possible.

CAIGUDES o SINDROME DE GAT PARACAIGUDISTA:
* Si no trobem el nostre gat dins de casa i tenim alguna finestra o terrassa oberta, hem de buscar pel carrer o interior d’illa, just sota l’obertura. Normalment, busquen un lloc proper on amagar-se i si ningú els fa fora, s’hi
poden passar dies. Cridar-lo pel seu nom fins que contesti. Explorar-lo suaument i observar com camina. Posar-lo dins d’un transportí i portar-lo a un veterinari. Si està identificat, reduirem el risc de pèrdua.

ASFIXIA:
* Normalment va lligat a un problema asmàtic però pot tenir altres causes. Es difícil de valorar en gats: està immòbil amb respiració ràpida i expressió d’ansietat. Provar de posar a l’exterior amb aire fresc o bé, davant de la nevera amb la porta oberta, però sense estressar i trucar al veterinari.

FERIDES PER MOSSEGADA o IMPACTE DE PROJECTILS + HEMORRAGIA :
* Variarà segons la localització: si afecta l’ull, s’ha de lubrificar (sèrum, llagrima artificial…) i tapar (gassa i drap xop); si hi ha hemorràgia, recol.locar els teixits danyats i fer pressió sobre la ferida amb un drap, gasses… sinò para l’hemorragia, no retirar el drap o gasses, afegir-ne de noves i augmentar la pressió i fer-la més precisa (ex. si la ferida és entre els dits, no apretar tota l’extremitat, sinò fer una pressió digital sobre la ferida). També es pot fer pressió indirecta, però s’ha de conèixer l’anatomia felina: si la ferida és en extremitats posteriors, apretar la cara interna de la cuixa; si és en les anteriors, apretar la cara interna del braç… juntament amb la pressió directa.

FRACTURES
* Per caigudes, mossegades, atropellaments…Transportar sense moviments innecessaris al veterinari: fer servir
transportins, camilles (manta o tovallola) + cotxe per evitar que la fractura es bellugui.


-- Download Primers auxilis as PDF --